Семейно околосветско пътешествие с... яхта

Гостуват Дончо и Яна Папазови, за да разкажат за най-голямото българско морско приключение

Семейно околосветско пътешествие с... яхта

Реклама

Да качиш 6-годишната си дъщеря на яхта и да я изведеш в открито море за 2 години... Звучи като шега, но не е! Прави го мореплавателят Дончо Папазов през 1979-а година, без да подозира, че това ще се превърне в най-вълнуващото морско приключение в България.

Преди 40 години един авантюрист качва на яхтата си своята съпруга и 6-годишната си дъщеря. И отплава от Созопол. Връща се след 777 дни, изминал повече от 40 000 морски мили. А приключението им остава в историята.   
Преди да отдаде живота си на морето, Дончо Папазов работи 20 години в киното и телевизията - като сценарист, редактор, журналист и автор на документални, научнопопулярни филми и телевизионни предавания. По образование е икономист, а по душа - мореплавател, пътешественик и изследовател. Обича да изследва и себе си - прекарва 12 години в експедиции, сред които прекосяването на Черно море, Атлантическия и Тихия океан заедно със съпругата си Юлия Гурковска - при това на корабна спасителна лодка с платно. С дъщеря си Яна тръгват по света, за да докажат, че няма мечта, която не може да бъде постигната. И успяват.