Шанс за нов живот за една от емблемите на Варна

Рушащата се от десетилетия сграда на бившата Софийска банка има нов собственик, който обещава да върне някогашния й блясък

Реклама

"Преслав" е главната улица на Варна още от турско време. Сградите тук са дело на най-известните варненски архитекти от края на 19-ти и началото на 20-ти век, а архитектурата е образец за времето си. "Преслав" е от малкото варненски улици, запазили и до днес облика на стара Варна, макар и вече да е по-скоро тиха, малка уличка, а не главен търговски център на града.

рез 1922 година най-известният варненски архитект от началото на миналия век Дабко Дабков строи своя шедьовър тук - сградата на Софийската банка. Поръчана е от братя Илчеви, известни предприемачи и акционери в банката. А уникалната украса е дело на скулптора Кирил Шиваров.

Сградата за кратко е банка, после става известния хотел "София палас". Интересното е, че на същото място хотел е имало и в края на 19-ти век.

През социализма в сградата се помещава Държавната спестовна каса. След промените започват препродажби, а ценното здание бавно започва да се руши. 

Димитър Стефанов, председател на Съюза на архитектите във Варна, отбелязва, че сградата е частично самосрутена и колкото времето минава, толкова повече средства ще са нужни за възстановяването й.

Отвътре сградата е в тежко аварийно състояние. Запазено е само вътрешното стълбище, а на места дори таванът се е срутил.

Сградата е паметник на културата. По закон собственикът е длъжен да я пази и ремонтира, но Софийската банка е изоставена вече близо три десетилетия. До тази есен.

Последни

Реклама