Симеон Дянков: Инфлацията е основна тема в България в момента, защото тя удря в джоба на много българи

„В момента управлява широка коалиция - нещо необходимо на този етап, но решенията се вземат по-бавно, отколкото трябваше да бъдат“, отбеляза Дянков

Симеон Дянков: Инфлацията е основна тема в България в момента, защото тя удря в джоба на много българи

Реклама

„Правителството залага по-висок ръст на икономиката, но на фона на предишните лоши години и на фона на тази инфлация 5% ръст, не е толкова голям ръст. Трябва да се заложи 6-6,5%“, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в „Тази събота и неделя“.

„Инфлацията е основна тема в България в момента, защото тя удря в джоба на много българи, на домакинствата и бизнеса. Много домакинства се чудят как да платят сметките си, а конфликтът с Русия увеличава несигурността и инфлацията“, коментира Дянков.

Ако конфликтът с Русия стане горещ, това ще увеличи цената на газа и България ще е силно засегната, защото е сред 10-те европейски държави, които са силно зависими от доставките от „Газпром“, отбеляза бившият финансов министър.

„Мораториумът върху цените на тока е вреден. Той трябваше да даде глътка въздух за управляващите, но не виждаме друг план, а несигурността на енергийните пазари се увеличава. Колкото повече продължава мораториума, толкова по-зле за бизнеса и домакинствата“, смята Дянков.