Симеон Караколев: За нас беше важно фермерите да получават същата помощ, която са получавали 2022-2023

"Всичко това, което вчера се договаряхме с кабинета, беше на думи. Очакваме днес да получим проекта на споразумение с правителството", каза още съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Българската аграрна камара

Симеон Караколев: За нас беше важно фермерите да получават същата помощ, която са получавали 2022-2023

Реклама

„Всичко това, което вчера се договаряхме с кабинета, беше на думи. Очакваме днес да получим проекта на споразумение с правителството, който да го обсъдим на оперативни съвети и най-късно в понеделник да бъде одобрен от наша страна и подписа“, заяви Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Българската аграрна камара в предаването „Тази събота“.

Вчера земеделските производители съобщиха, че спират ефективните протести, с които блокираха ключови пътища в страната четири дни. Това се случи след среща на техни представители в Министерския съвет с премиера Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев.

„За нас беше важно фермерите да получават същата помощ, която са получавали 2022-2023. На поредица от срещи ние ясно и категорично излагахме нашите искания от самото начало и казахме, че няма да отстъпим от тях. Те са разделени в три групи: краткосрочните финансови цели за всички сектори, без зърнопроизводството, да се запазят ставките, които са били за подпомагане на фермерите 2022-2023; за сектор „Зърнопроизводство“ – до 3000 декара да получават безусловно по 20 лв. на декар“, обясни Караколев.