Симидчиев: Столът на здравния министър е горещ, клатещ се и е несигурно място, а се изисква стратегическа политика

Ахилесовата пета на управлението ни тази седмица се оказа най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“

Симидчиев: Столът на здравния министър е горещ, клатещ се и е несигурно място, а се изисква стратегическа политика

Реклама

Ахилесовата пета на управлението ни тази седмица се оказа най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“.

„Винаги съм си гледал работата – полето, което управлявам. В конкретния случай има хора, които са отговорни. Те са взели решение. То може да се оспорва по институционален начин, но това не е работа на парламента. В България всеки гледа да се меси в работата на другите“, коментира в студиото на „Тази събота и неделя“ д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ.

„Имаме законодателна власт, която се занимава със законите и бюджетите. Имаме изпълнителна, която реализира тези средства в най-ефективните политики. Имаме си и съдебна власт“, посочи той.

„Има официален доклад, който твърди едни неща. Червените флагове са, че има твърдения, че някои обществени поръчки не са направени така, както трябва. Има възлагане на дейности, които не са направени на базата на обществени поръчки. Има червени флагове, но моята работа е да гледаме политиката – законите в здравеопазването и то да има достатъчно пари“, подчерта Симидчиев.

„Когато проф. Балтов беше назначен в „Пирогов“, имаше огромен скандал. Когато го уволняваха, отново имаше огромен скандал. Причината е, че намесата на политическата част върху експертната води до недоверие и несигурност за работещите. „Пирогов“ е една от петте най-големи болници. От проф. Костадин Ангелов насам здравните министри изпълняват 20% от мандата си – по-малко от година. Такава бърза смяна на министри. Един министър, който идва да провежда стратегическа политика как може да го направи с хоризонт от една година? Столът е горещ, клатещ се и е несигурно място, а се изисква стратегическа политика“, каза още той.