Собственикът Красимир Дачев: Няма да бъдат освобождавани служители на предприятието "Свилоза"

Подмяната на гръмналия котел ще струва над 100 млн. лв.

Собственикът Красимир Дачев: Няма да бъдат освобождавани служители на предприятието "Свилоза"

Реклама

Все още не е ясна точната причина за експлозията на котел в предприятието за целулоза „Свилоза“ в Свищов. Това заяви в „Тази събота“ бизнесменът и собственик на завода Красимир Дачев. 

Инцидентът беше преди 5 дни. По думите му паниката е предизвикала непремерено изказване на кмета на града, който е преувеличил мащабите на случилото се. „Това беше много хубав лакмус, защото веднага реагира министърът на екологията – прати хора, гл. секретар на МВР изпрати гражданска защита. Беше много хубав тренинг“, каза още бизнесменът.

Дачев посочи, че през годините са имали няколко производствени аварии, а в случая става дума за пробит котел с пара. Той обясни, че в момента предприятието не работи, а загубите възлизат на няколко милиона. Бизнесменът посочи, че ще минат месеци преди да възобновят дейност.

„Въпросът е дали да ремонтираме котела или да купим нов, новият струва между 100 и 200 млн. лв. Това е сърцето на завода“, каза Дачев и допълни, че въпреки трудната ситуация – служители няма да бъдат освобождавани. 

Той уточни, че благодарение на тези работници е било възстановено предприятието. Относно COVID кризата, Дачев коментира, че не се е възползвал от държавните програми за обезпечаване на бизнеса. 

„Имаме опит от предишната криза, където бяхме повече 10 месеца, без да работим. Тогава пак не освободих хора  Това са хора с квалификация, аз ги ценя, те ценят мен – гледаме в една  съща посока. Аз не виждам нищо странно и случайно в това, което става, защото така работя, откакто съм влязъл там“, уточни Дачев.   

Бизнесменът коментира и комуникацията на Пламен Бобоков с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Той е на мнение, че е абсолютно нормално предприемачите да търсят контакт с управлението. 

„За търговия с влияние са необходими пари, къде видяхте пари в този случай? Има ги и такива неща, някъде, но в дадения случай не сме изправени пред такава хипотеза. “, посочи той и добави, че ако е имал нужда – и той е звънял на министър-председателя.