"Спасените": След животоспасяваща трансплантация, млада жена стана майка

29-годишната Петя беше трансплантирана с черен дроб преди 2 години във ВМА, а в "Майчин дом" се грижиха за бебето й

"Спасените": След животоспасяваща трансплантация, млада жена стана майка

Реклама

Животът на 29-годишната Петя беше спасен преди две години при сплит трансплантация във Военномедицинската академия. За новородената ѝ дъщеря в продължение на 43 дни се грижиха лекарите в "Майчин дом".

Всичко започва, когато била едва на 13 години, когато ѝ поставят диагнозата "първичен склерозиращ холангит" в крайна фаза - възпалително автоимунно чернодробно заболяване, което нелекувано, води до фатални последици - чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб.

„2019 година беше най-критично - август месец, преди Голяма Богородица беше чернодробната кома, в която изпаднах. Енцефалопатията. Във ВМА ме приеха. Тогава професорът от интензивно, който е бил, е казал, че нещата са много зле и едва ли не родителите ми да се подготвят за най-лошото. Което е било и най-тежкият момент за тях най-вероятно. Да чуеш, че детето ти може да не оцелее. И на Голяма Богородица аз се събудих. Както и да звучи, за мен това е моето чудо. Успях да събера сили и се събудих. И продължих да се боря“, разказа месец след трансплантацията Петя.

Така Петя е включена в листата на чакащите за трансплантация.

Докато чака, за състоянието ѝ се грижат проф. Кацаров, д-р Томова и целият екип гастроентеролози на ВМА.

„Д-р Томова ми се обади, тя ми е лекуващ лекар, за което ѝ благодаря. Тя каза -  "Пете, кога можеш да тръгнеш за София, имаме ситуация“. Аз дори не си помислих, че става въпрос за донорска ситуация“, добави тя.

Половин час по-късно Петя вече пътува към София и към своето спасение. В деня на Свети Димитър Чудотворец, екипът на проф. Никола Владов извършват за първи път разделяне на донорски черен дроб – за да спасят не един, а два живота.

Целия репортаж гледайте във видеото!