Таня Панчева: Онлайн обучението създава огромни трудности при децата

Психологът от Асоциация „Родители“ Яна Алексиева заяви, че продължителното обучение в онлайн среда води до десоциализация

Реклама

Ако училищата сами плащат COVID тестовете за големите ученици, щеше да се създаде социално напрежение, защото трябва да се осигури равен достъп до образование на всички деца. Това заяви в „Тази събота“ директорът на 55 СУ „Петко Каравелов“ Таня Панчева. 

Тя обясни, че около 55% от децата в училището учат присъствено. По думите ѝ са осигурени тестове за следващата седмица и чакат доставки. 

„Онлайн обучението създава огромни трудности при децата. То е приложимо, но за кратък период от време. Децата се демотивират, училището освен образователна, има социална и възпитателна функция – това в онлайн пространството няма как да бъде организирано“, обясни Панчева. 

Психологът от Асоциация „Родители“ Яна Алексиева заяви, че продължителното обучение в онлайн среда води до десоциализация. Относно съображенията на родители, които отказват децата им да бъдат тествани, за да се върнат в клас, тя обясни, че не бива да се създава разделение. 

„Когато обясним на децата кое как ще се случи – травмите ще бъдат минимални. Цял свят в момента прави тестове и се връща към училище“, посочи психологът.