Теменужка Петкова за истината за лиценза на АЕЦ "Белене"

Тези медийни изяви на определени лица целят да направят определени внушения, които меко казано са неверни, каза тя

Реклама

За рестарта на АЕЦ "Белене" ще бъде необходимо ново одобрение от Европейския съюз, въпреки твърденията на правителството, че това няма да се наложи. Това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV адвокатът Албена Белянова и допълни, че е изпратила въпроси за проекта към ЕС, след като е забелязала несъответствие в провеждането на процедурата.

Гост в предаването "Тази събота и неделя" е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Тези медийни изяви на определени лица целят да направят определени внушения, които меко казано са неверни. Истината е само една. Всеки може да си говори каквото си иска, но фактите и документите остават", каза тя.

"Съгласно Договора за Евратом всяка една държава членка на Европейския съюз, която възнамерява да изгради проект в областта на ядрената енергия или възнамерява да измени такъв проект, е длъжна да уведоми Европейската комисия за това, което възнамерява да прави. Такова уведомление съгласно чл. 42 от Договора за Евратом държавата членка трябва да направи не по-късно от 3 месеца, преди да започнат първите договори с доставчици или ако държавата членка изгражда със собствен ресурс такъв проект, тя трябва да го направи не по-късно от 3 месеца, преди да е започнала същинската работа. В настоящия момент не попадаме в нито една от тези хипотези", обясни министър Петкова.

Вижте целия разговор във видеото.