Тео Ушев: Вълнувам се от прожекцията на „Физика на тъгата”, защото българката публика е най-критичната

Тео Ушев е един от най-успелите аниматори в света. Филмите му се чакат с огромно нетърпение и винаги печелят не само възхищението на зрителите, но и фестивалните награди

Реклама

Теодор Ушев е роден през 1968 г., също като авторът на романа „Физика на тъгата” Георги Господинов. Анимационният филм не е буквално пресъздаване на известния роман, а версията на Тео Ушев за детството и илюзиите по време на социализма.

Гласът, който завладява мигновено, е на истинско кино чудовище - Доналд Съдърланд. Кинолегендата участва във филма безплатно, вдъхновен от сина си - Росиф.

Анимацията има вече пет изключителни награди, сред които и абсолютен прецедент - специалната награда на журито на кинофестивала в Торонто в състезание с игрални филми.

Тя е и първият в света анимационен филм, създаден с древната египетска техника енкаустика. 15 000 кадъра са рисувани на ръка с восък и огън. "Физика на тъгата" е обсъждана като канадско предложение за наградите "Оскар". Състезание, в което Тео Ушев влиза вече три пъти.

Най-успешното му класиране е сред четирите номинирани на финала филми със "Сляпата Вайша", отново по творба на Георги Господинов.

Най-свободният, най-награждаваният и най-независимият българин в световната анимация. Все определения, които лишеният от суета автор би отхвърлил.

Спечелил е над 100 световни награди, има майсторски класове в 40 университета. Канадската филмова академия, за която работи от 1999 г. издава книга за творчеството му, озаглавена "Тъмно огледало".

"Като в тъмно огледало" е името на първата за България инсталация с миксирана реалност, която Тео Ушев представи в София миналата година.

Тази седмица, освен "Физика на тъгата", предстои да видим още един проект с негово участие, който печели аплодисменти по света. "Нарисувай ми тъга" е колаборация между аниматори и музиканти, в която музиката диктува ритъма на рисунката.