Владимир Тодоров: В България делата за ПТП се бавят, защото няма експерти

Как България ще се справи с войната по пътищата?

Реклама

По статистика на МВР, тази година до 24 септември има 418 жертви на пътя. Според Богдан Милчев от „Институт за пътна безопасност” войната по пътищата е причинена от липсата на цялостна политика по въпроса. В „Тази събота” експертът допълни, че предприетите към момента мерки са грешни.

„Ние жънем плодовете на това, което сме посели. Пътната безопасност е сложна система и Министерски съвет като принципал трябва всяка година да получава доклад за пътната безопасност, на базата на който – да се предприемат мерки”, заяви експертът по пътна безопасност.

По думите на Милчев подобен доклад не е правен повече от 10 години. Той допълни, че едва тази година е изготвен такъв документ от над 150 страници. Експертът е на мнение обаче, че докладът е по-опасен от липсата му.

„Още на първа страница се казва: „Докладът няма претенции за разработка, на този етап да представлява цялата релевантна информация по темата и да отразява настоящата ситуация.” Те на първото изречение ни казват – другите 150 страници нямат никакво значение”, коментира експертът.