Живодар Терзиев: Нямахме представа за идеята на държавата да влезе на пазара на горива чрез създаване на държавна петролна компания

По думите му от бранша имат нужда да разберат какви ще бъдат целите на държавното предприятие

Реклама

Вчера държавата обяви план да влезе на пазара на горивата чрез създаване на държавна петролна компания с верига от бензиностанции. За видимите и невидимите цели на този план - разговаряме с Живодар Терзиев, председател на Българска петролна и газова асоциация.

"Имаме нужда да разберем бъдещите задачи и поставените цели на това предприятие, за да дадем съответната оценка", каза той.

"Нашите притеснения, ако има такива, са в това каква е задачата пред бъдещия управителен орган и пред това предприятие - да доведе до 0 надценките в търговските вериги или да продава гориво на себестойност", коментира Живодар Терзиев.

"Ако целта на бъдещата петролна асоциация е да работи като барчето в Народното събрание, по себестойност и линия на издръжката, това не би било полезно за пазара. Притеснения преди да прочетем целите, аз нямам. Всеки е добре дошъл, конкурентен е пазарът, дали ще влязат двама, трима или петима играчи – досега не са били проблем", каза той.

Вижте целия разговор във видеото.