40 дни без Милен Цветков

Богдан Милчев: Случаят с Милен Цветков трябва да бъде използван, за да променим начина, по който управляваме пътната си безопасност

Реклама

Случаят с Милен Цветков трябва да бъде използван, за да променим начина, по който управляваме пътната си безопасност. Целта е да изградим транспортна система – автомобил, път и човек, която да бъде толерантна към човешките грешки, така че ние да не загиваме. За това призова в предаването „Тази неделя“ Богдан Милчев - ръководител на Института за пътна безопасност. 

Вчера стартира национална подписка с искане за промяна в Наказателния кодекс за по-строги наказания при убийствата по пътя от пияни и дрогирани шофьори.

Инициатор е гражданска инициатива "Часът на правдата – в памет на Милен Цветков". Целта е да бъде променен член 343, като събраните подписи ще бъдат внесени в Министерски съвет и при главния прокурор Иван Гешев. Инициативата започна във Варна, Пловдив, Плевен и Бургас, а днес и в София. 

Трябва да третираме и спрем системния нарушител, а законът за пътищата не ни дава тази възможност, отбеляза още Богдан Милчев. 

„В момента глобите за тези, които карат без шофьорски книжки са в пъти по-малки от глобите за това, ако караш без винетка. Има дисбаланс на степента на обществена опасност, трябва ни изцяло нова философия“, смята инж. Милчев. 

Според режисьора Жоро Торнев Милен Цветков става символ на това, че всички животи имат значение. „Ако беше тук щеше да каже: „Хора, дайте да спрем да си убиваме““, каза Торнев. Той призова да се промени средата, в която се извършват престъпления на пътя.