Анкара - културен град, който се движи с младежки ритъм

Гледайте във видеото

Реклама

Анкара се движи с бърз младежки ритъм. От малък провинциален град, известен главно с производство на вълна, днес се е превърнал в международен бизнес хъб. Градът носи клеймото на повечето големи столици – претоварени булеварди и безкрай от безлични небостъргачи.

Посрещането обаче в 6-милионния град е топло и интригуващо, с музика. Тръгваме по маршрута на столичния културния фестивал.

Концертът на световноизвестната поп и джаз изпълнителка Конча Буйка в новопостроения свръхмодерен културен център Ada Ankara е изненада за нас. Мястото е наричано музикалното сърце на Анкара и е дом на президентския симфоничен оркестър – един от най-старите в света. Концертната зала в анадолският град е препълнена. Всички пеят, танцуват и снимат. А човек има истинско усещане, че е гражданин на света – на един пъстър, широк и отворен за всички свят.

Само на метри от тази сграда ни очаква втора изненада. Стара железопътна фабрика е домакин на изложбата на един от най-емблематичните гласове в световната фотография  - Стийв Маккъри. Повече от 30 години той изследва света със своя фотоапарат. Окото му е впечатлено и от картините на анадолската култура.

Скритите детайли от един град разказват много повече за него от красивите панорамни гледни. Въпреки кулата Атакуле е една от основните забележителности в столицата. От върха на кулата се виждат хълмовете на Анкара и човек лесно може да допълни своя списък с маршрути. 

Последни

Реклама