Българската църква в Одрин чества 150-годишнина

Тя е възстановена с дарения и с половин милион евро отпуснати от държавата

Реклама

Ремонтираната църква "Св. Константин и Елена" в Одрин днес отваря врати. Тя е възстановена с дарения и с половин милион евро отпуснати от държавата

Църквата "Св. Константин и Елена" е построена преди 150 години българи - бежанци от Тракия и Западна Македония.

През годините се разпада и руши, таванът и гредите падат, остават да стърчат две стени, разграбвана и опожарявана е.

Спасителната акция на храма започва през 2008 г.. Приключва за няколко месеца. Възстановяването струва на държавата половин милион евро, лични и фирмени дарения, дарения от одринската община.

Христо Христов, уредник на църквата и преподавател в Тракийския университет, припомни, че в Одрин е имало голяма българска общност. Той припомни, че църквата „Св. Св. Константин и Елена” е възстановена с финансиране от Дирекция „Вероизповедания” към МС само за 6 месеца, за колкото е и построена.

„Строежът е започнал на 3 март 1869 г., и само за шест месеца църквата е построена. На 25 септември е първото откриване, тя е била митрополитската църква на град Одрин до 1913 г., когато българите напускат Беломорска Тракия. След това е безстопанствена и започва да се руши. През 2008 г. беше реставрирана и на 14 септември – Кръстовден, беше денят на откриването”, обясни Христо Христов.

Последни

Реклама