Българските приказки получават втори живот в „Приказка за Долната Земя"

Ирен Първанова обича да преобразява своята реалност

Реклама

Българските приказки получават втори живот благодарение на млади аниматори и авторката на вълнуващата история „Приказка за Долната Земя".

Ирен Първанова обича да преобразява своята реалност – гардеробът й е пълен с дрехи от различни епохи, пише стихотворения и сценарии за анимации.

Вече е готова и дебютната й книга „Приказка от долната земя". В нея тя разказва да приключенията на едно 13-годишно момче, което ще прекара лятната си ваканция в българското село Вратня. Вместо очакваното скучно лято, обаче го очаква много забавления. 

„Имах шанса да отрасна с две страхотни баби и две страхотни села – тя разказва за тази моя любов да си на село. Много обичах да бродя и да преравям тавани и до някаква степен това се вижда в книгата“, споделя авторката. 

Ирен живее в Бургас, от началото на извънредното положение не е излизала повече от 6 пъти. Макар и от вкъщи освен по книгата, продължава да пише сценарии и за българското студио за анимация и дизайн, автор на анимационния сериал „Златната ябълка". 

„Осъзнахме, че има много истории, които можем да разработваме по много различен начин, затова се насочихме и към роман с илюстрации. Работихме със страхотната българска илюстраторка Мира Радославова“, казва още Ирен Първанова. 

Точно преди 5 години Димитър и екипа му работят в малък апартамент, пълен само с мечти. След успеха на „Златната ябълка" пред тях се отварят много нови възможности.

„Довършваме работа по един много голям международен проект, който се казва „Аз, Елвис Риболди" и ще върви в над 130 територии в цял свят, по двата най-големи каналии за анимация в света“, споделя Димитър. 

„Много съм пътувал, живял съм извън България и нещото, което много ми направи впечатление  - това беше преди доста време, но като кажеш България хората или нищо не знаеха или знаеха много малко неща. Изведнъж се сблъсках с това, че ние нямаме собствен обществен наратив. Ние нямаме разбираме и усещане какво означава това да си българин, до голяма степен и ако го имаме – то е малко странно, защото правейки проучванията за "Златната ябълка"  аз видях колко положителни истории ние имаме в нашата култура и фолклор“, посочва още Димитър. 

Точно затова Димитър се опитва да привлече все повече млади хора като Ирен, за да продължат да разказват приказки от народния ни фолклор с помощта на средствата на анимацията и новите технологии.