Борис Бонев с разкрития за нов скандал в Столична община

Неговата организация „Спаси София“ е провела разследване на обществена поръчка за уличното осветление от СО на стойност 73 милиона лева

Борис Бонев с разкрития за нов скандал в Столична община

Реклама

Столична община се готви да плати уличното осветление на София с цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните, алармира общинският съветник Борис Бонев.

Неговата организация „Спаси София“ е провела разследване на обществена поръчка за уличното осветление от СО на стойност 73 милиона лева.

„Разследването ни показа, че има цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните. Има разминаване в цените между двете фирми, които са спечелили обществената поръчка. В една от фирмите средната работна заплата е от 7000 лева, което е почти заплатата на премиера на страната. Договорите са подписани и са влезли в сила“, обясни Бонев.

По думите му в обществената поръчка столицата е разделена на четири части, като те са спечели от две фирми – по две части на фирма. Той коментира, че разминаванията в цените е притеснително.

„Говорим за едни и същи лампи, не различни. В северна София една лампа ще струва 5755 лева, а в южна София – 1587 лева“, каза Бонев.

Той даде и фрапиращ пример – границата между зоните на двете фирми е между Президенството и Министерския съвет. От едната страна на тротоара откъм „Дондуков 2“ лампите струват 1578 лева, а от страната на „Дондуков 1“ – същите лампи струват 5755 лева за лампа.

„Нашият екип направи и експеримент. Избрахме пет артикула от обществената поръчка, които закупихме от най-обикновен магазин. Единият е редова клема, най-обикновено устройство. Ние я купихме за 81 стотинки, а СО ще плаща за тази клема 17,55 лева. Общо петте артикула в нашата фактура са на стойност 139,7 лева, а за същите неща СО плаща 910 лева“, каза Бонев.

Освен това в договора на по-скъпата фирма е поставена средна работна заплата за служителите от 40 лева на час или 7000 лева на месец.