Цените на хранителните стоки в Обединеното кралство са се повишили до нов рекорд

Най-съществен е скокът в цените на млякото, яйцата и маргарина

Реклама

Цените на хранителните стоки в Обединеното кралство са се повишили до нов рекорд от 17,1% през четирите седмици на февруари, според последните данни, публикувани от изследователя на пазара Kantar.

Най-съществен е скокът в цените на млякото, яйцата и маргарина. Как се справят хората там, ни разказа Вероника Лазарова.

Тя живее в Англия вече 10 години, има магазинче за производство на прясна паста. Дълги години преди това е работила за седмично издание у нас. Заради половинката си се мести на Острова и започва да работи от вкъщи. Трябва обаче да смени професията си.

Въпреки че има съмнения дали бизнесът ѝ с прясна паста ще успее, той се оказва много печеливш и предстои отварянето на нов магазин.

„Ние произвеждаме прясната паста, след това отваряме само за три часа – от 11 до 14:30 часа и предлагаме обяд, който правим пред клиентите си. Те имат възможност да си купят и паста, която да приготвят вкъщи сами“, разказва Вероника Лазарова.

„Основната разлика с България е, че тук освен цените на продуктите всяка година се увеличават и цената за труд за час. В България се работи за месечна заплата, а тук се работи на час. Когато останеш извънредно, този труд се заплаща. От април тази година има скок на работната заплата, който е най-големият до момента. Правителството планира да увеличи заплатите от 9,50 на 10,42 за час. Това означава, че всеки собственик на малък бизнес като мен – освен цените на горива, електричество, газ, суровини, трябва да се преизчисли и заплащането на работната ръка“, сподели още тя.