"Черен петък" по време на инфлация

Да очакваме ли добри сделки и големи намаления тази година и как инфлацията ще повлияе на голямото пазаруване?

"Черен петък" по време на инфлация

Реклама

Ноември е месецът, в който светът традиционно прави рекорд в продажбите. Остават по-малко от две седмици до датата 25 ноември, която наричаме "Черен петък". Много семейства използват намаленията, за да пазаруват по-големи стоки за дома или за да подготвят коледните подаръци. Да очакваме ли добри сделки и големи намаления тази година, как инфлацията ще повлияе на голямото пазаруване?

Терминът "Черен петък" се появява за първи път през 1869 г., когато двама американски инвеститори предизвикват срив на пазара, като повишават цената на златото.

В резултат на това фондовият пазар спада с 20%, външната търговия спира, а стойността на царевицата и пшеницата се сриват.

В края на 80-те години "Черният петък" става синоним на пазаруване. В деня след "Деня на благодарността" се счита, че търговците ще преминат най-накрая от период на загуба т.е на червено, към период на печалба, т.е на черно и счетоводителите използвали различен цвят мастило - червено за загубите, а черно за печалбите. Така "Черният петък" става денят, в който магазините най-накрая излизат на печалба.

„Черният петък“ беше известен с това, че предлага 24-часови оферти на купувачите, които пазаруват лично. Всички сме виждали тълпите пред магазините, блъскането между хората в магазините в опит да изпреварят и да вземат за себе си намалената стока.

Сега, обаче, еднодневното пазаруване се е превърнало в едномесечен сезон на промоции в магазините и най-вече онлайн. Инфлуенсърите взимат все по-големо участие в кампаниите и една нова тенденция навлиза и в България - това е live shopping-а или пазаруването на живо, за което в Китай например се оказва, че вече обучават и децата в училище.

Въпреки инфлацията, специалистите очакват да видят добри сделки по време на "Черния петък".