Честваме 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета

На днешната дата през 1876 г. четата на революционера Христо Ботев води сражения в района на Рашов дол край Лютиброд, където загиват повече от 10 четници

Честваме 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета

Реклама

На 2 юни честваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. На днешната дата през 1876 г. четата на революционера Христо Ботев води сражения в района на Рашов дол край Лютиброд, където загиват повече от 10 четници.

Честваме 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета

Четата на Христо Ботев завзема австрийския параход "Радецки" на 29 май 1876 г. и при с. Козлодуй слиза на българския бряг на р. Дунав, откъдето се отправя към Стара планина. След двудневни сражения с редовната турска войска, черкези и башибозуци на 1 юни 1876 г. (20 май ст. ст.) четниците достигат Врачанския балкан и заемат позиции южно от връх Вола по върховете Камарата, Купена и Околчица.

Обградени от три страни, четниците водят сражения през целия ден. Преди залез слънце боят е прекратен. Щабът на четата се събира, за да обсъди по-нататъшните си действия. По време на обсъждането Христо Ботев е убит. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток и успява да се изтегли към с. Зверино.

Последни

Реклама