Д-р Антония Първанова: Трябва да се говори с факти, всичко останало е израз само на вътрешното усещане

Как България се справя с кризата COVID-19?

Д-р Антония Първанова: Трябва да се говори с факти, всичко останало е израз само на вътрешното усещане

Реклама

Как България се справя с кризата COVID-19? Гост в студиото е д-р Антония Първанова. Тя разказва за личните преживявания на членове от семейството си, които са боледували от новия коронавирус.

Заболеваемостта трябва да се гледа като процент – като процент се движи много плавно – някъде около 6-7%, това не много. Това каза в интервю за предаването „Тази неделя“ д-р Антония Първанова по повод ръста на случаите на COVID-19 у нас през последните дни.

Думите на проф. Тодор Кантарджиев от вчера, че сме изпуснали положението, тя коментира като емоционална реакция. Тези хора от четири месеца са под голям стрес, уточни Първанова, визирайки хората от Националния оперативен щаб.

По думите ѝ трябва да се говори с факти, а всичко друго е само израз на вътрешното усещане.

Антония Първанова напомни, че заболеваемостта от грип през януари и февруари у нас е била по-висока от тази от коронавирус в момента, също, че всяка година умират между 1500 и 2000 души от грип.

Самата тя е изкарала вируса, дъщерите ѝ и техните годеници – също.  

„Всички го изкарахме различно. Аз го изкарах като тежка грипна инфекция, бях доста отпаднала, имах затруднения с дишането за около 10 дни. Голямата ми дъщеря имаше кашлица и задух около шест седмици. Нейният годеник почти го изгубихме на два пъти, много беше сериозно при него.

Малката дъщеря и нейният годеник го изкараха за два-три дни. Той направи грешка да спортува активно на третия ден и отново се влоши, отключи генетични заболявания. 6-годишната племенница на един от тях отключи синдром на Кавазаки. Но всички те, без да драматизират ,се справиха с нужното лечение“, разказа Първанова.

Има хора, които боледуват тежко, но голяма част го изкарват леко, като по-различен грип – няма хрема, но има суха кашлица, уточни тя.

Вижте разговора във видеото.