Ексклузивно за bTV: Пламен Бобоков от дома си в Русе

Гледайте интервюто на Десислава Ризова във видеото

Реклама

Ходатайствах за назначаването на Николай Николов за прокурор. Това заяви ексклузивно в ефира на bTV бизнесменът Пламен Бобоков, който беше пуснат под домашен арест срещу рекордната гаранция от 1 млн. лв.

Той и брат му Атанас се разследват за незаконен внос и износ на отпадъци, а от тази седмица Пламен Бобоков се сдоби с още едно - търговия с влияние. Пт държавното обвинение обявиха, че имат доказателства, че прокурор Николов е отправил молба за лобиране към Бобоков, с неговите контакти на високо ниво, да заеме поста окръжен прокурор на Русе.

„Аз съм ги дал (есемесите), защото няма от какво да се притеснявам. Не става въпрос за заслуга на специалните служби“, разкри бизнесменът по повод на разпространените от прокуратурата доказателства, които включваха и есемеси от телефона на Бобоков за комуникация между него и секретаря на президента Пламен Узунов.  

Според обвинението бизнесменът и президентският съветник са обсъждали решение на ВАС за танкера БАДР и отмяна на заповед за забрана за отплаване.

Там става дума за ходатайство за един изключително достоен прокурор, но може да видите, че е неуспешно, защото той друг човек е прокурор на тази позиция“, заяви още Бобоков за съдържанието на есемесите.

Бизнесменът е категоричен, че не става въпрос за „търговия с влияние“, а за „лобизъм“ за един достоен човек.

„Тези избори винаги са предопределени от два стълба на влияние“, каза Пламен Бобоков.

Всички знаят, че в Русе важните постове – прокурори, шефове на областната дирекция на МВР и други, се разпределят от координатора на ГЕРБ Пламен Нунев.

Бизнесменът призна, че се познава с Васил Божков от 90-те и движат в един кръг.