Филип Колбер: Омарите представляват свободата в изкуството ми

Физически Филип Колбер вече може и да си е вкъщи. Но артистичният му дух още е в София в галерия "Структура"

Реклама

Наричат го "кръщелника на Анди Уорхол". Бил е състудент на кралска особа. А освен нео-сюрреалистични картини твори и дрехи за световноизвестни певци! Той е британецът Филип Колбер, един от най-нашумелите съвременни художници, а в момента има изложба в столичната галерия "Структура".

Филип Колбер е родом от Шотландия. Творбите му обикалят най-големите световни галерии. Събира последните си произведения от изложбите му в Лондон и Москва, за да дойдат тук да ги види и българската публика. Но не от самото начало изкуството го привлича.

„Като дете до голяма степен живеех в собствения си балон. Не обичах много да уча. Имах лоши оценки. И едва когато бях на около 17, прочетох книга на Фридрих Ницше "Човешко, твърде човешко" и това отвори очите ми. Тогава започнах да чета много повече философия и затова и записах "Философия" в университета "Сейнт Андрюс". Разбрах как нещата трябва да се преобръщат, за да се разберат. И това прилагам и в моето изкуство – взимам сериозното и го претворявам в пиедестал на индивидуализма“, казва Филип Колбер.

В част от платната има и сатира.

Последни

Реклама