Фитнес индустрията в България в тежка ситуация

Бизнесът иска помощ от държавата

Реклама

Вече трета седмица фитнес залите са отворени, но при спазване на строгите мерки за безопасност на посетителите. По данни на Асоцияцията за фитнес и здраве над 50 000 са заетите в този бранш. Какви са последствията от извънредното положение за фитнес индустрията?

В един от столичните фитнеси посетителите преди извънредното положение са били 200. Днес те са 20. По думите на собственика на фитнес Андрей Попов няма приходи, тъй като посетителите са с реактивирани абонаментни карти — т.е по време на извънредното положение не са плащали. 

По думите му в София има обявени 15 зали, които няма да отворят заради плащанията на наеми и заплати на персонал. Според него трябва да има помощ от държавата, като оцени натрупаните загуби в сектора на поне 50 млн.

Във фитнес индустрията попадат и басейни, спа центрове и залите за танци. 

Именно танцьори и музиканти получиха разрешение да отвори отново два дни след протеста им на 24 май. Въпреки това извънредните мерки продължават да държат много от студиата за танци затворени, а други фалират, алармират от Асоциацията за здраве и фитнес.

Вижте репортажа на Радиана Божикова във видеото.