Генералният консул на България в Ниш за ареста на двама българи в Босилеград

Димитър Цанев подчерта, че всички данни от случая ще бъдат изпратени в Министерството външните работи

Реклама

Арестът на двама българи в Босилеград коментира и Димитър Цанев - генерален консул на България в Ниш. 

"Намесата от наша страна беше след намесата на активни сънародници, които следят процесите в Босилеград. Още предишния ден имаше сигнал, че местните служби проявяват интерес към другия задържан Димитър Димитров. Отправяли са към него предупреждения да не излиза от вкъщи и да не изнася трансперант. На други ден е преценено, че тази мярка няма да е достатъчна и е бил отведен за разговор", раказа той.

"Със същото основание са задържани и Даниела Михайлович и нейната спътница, която е от Ниш. Тези действия на сръбските власти не мога да ги определя като принципни, защото всеки един гражданин трябва да има възможността за демократично съгласие по дадени теми. В дадения случай говорим за възрастен човек над 70 години и жена, която има седеммесечно бебе. Не знам под каква форма те могат да са заплаха за сигурността", коментира още Цанев.

Той подчерта, че всички данни от случая ще бъдат изпратени в Министерството външните работи, а след това ще се вземе решение за това какви действия ще се предприемат.