"Glas" с Тина Ивайлова: Имот за милиони срещу заем от 350 хил. евро? (1 част)

Разследване на Тина Ивайлова

"Glas" с Тина Ивайлова: Имот за милиони срещу заем от 350 хил. евро? (1 част)

Реклама

Втората по големина свинеферма в България или каквото е останало от нея се намира край Добрич в село Карапелит. Стопанисва се от 73-годишния Генчо Генчев. В тези пустеещи сгради само преди няколко години е имало производство, работили са хора, отглеждани са животни. Свинекомплексът съществува и работи от 2007 година, преди това е бил държавно предприятие. 

"Изведнъж цената на живите животни и на месото се срина в България и от продажбата на три прасета угоени, започнахме едва да произвеждаме едно. И парите започнаха да не стигат. Така се наложи да потърсим някакъв заем. Няма банка в България да не съм кандидаствал и винаги беше "НЕ". За заплати нямах пари, взимах бързи кредити, които съм връщал в последствие. Мизерия", разказва Генчев.

През 2014 година той тегли кредит от 350 000 евро от фирма "Лено" АД. Скоро след взимането на кредита, погасяването му се оказва непосилно за него, тъй като в договора е заложена лихва от 30% годишно, а рентабилността от отглеждането на прасета във фермата е около 15%, 16% от вложеното. От документите става ясно, че кредитът на Генчев е отпуснат срещу ипотека. Ипотекирани са около 40 декара от свинефермата, която е с обща площ близо 130 декара, от които около 30 000 кв. метра са застроени. Целият този имот е оценен тогава на около 10 млн. лева, от които ипотекираната част от 40 декара е оценена на около 4 млн. лева. 

Цялото разследване вижте във видеото!