"Glas с Тина Ивайлова": Събиране на дарения с фалшиви призиви (2 част)

Полицията и прокуратурата започнаха разследване след репортаж по bTV. В рубриката „Glas с Тина Ивайлова“ разказахме как Даниела Данаилова събира дарения през социалните мрежи и медиите чрез фалшива информация

"Glas с Тина Ивайлова": Събиране на дарения с фалшиви призиви (2 част)

Реклама

Полицията и прокуратурата започнаха разследване след репортаж по bTV. В рубриката „Glas с Тина Ивайлова“ разказахме как Даниела Данаилова събира дарения през социалните мрежи и медиите чрез фалшива информация.

По данни на прокуратурата средствата, събрани от измамно милосърдие, възлизат на стотици хиляди левове. 

„Доверил съм се. И в един даден момент, всичко е било измама и. Лъгала е всички хора, които са се доверявали и са пращали пари по моята сметка. Аз не съм знаел нито съм имал представа за какво е. И разбирам от приятели, че е изчезнала, избягала от България“, казва Мирослав Георгиев.

„Вие сте я хванали точно в началото, как да ви обясня. И тя сега страшно много съжалява. Тя избяга в чужбина, защото се уплаши“, заяви бащата на Даниела Данаилова.

„Тя мами хората да ѝ пращат пари да върви да играе в казиното“, каза Георгиев.

Ден след като разказахме за измамите, които е правила Даниела Данаилова, тя напусна постоянния си адрес. Напусна и страната ни. Предстои да бъде обявена за издирване, както и да и бъде повдигнато обвинение.

Публикации, че младо семейство с две деца се нуждае спешно от помощ, защото жилището им е изгоряло, бяха качени в близо 50 фейсбук групи и  в няколко електронни медии. Споделяха се от стотици съпричастни.

Публикациите бяха от профил във Фейсбук на мъж, представял се с профил Мартин Младенов.

Оставена бе и дарителска сметка първоначално с титуляр Мирослав Георгиев, а по-късно с името Даниела Данаилова. С човека зад профила с тази публикация първоначално се свърза човек от екипа ни. А след това и Мирела Делчева от Перник, която е доброволец от години.

„Публикацията от самото начало ми се струваше тотална измама. Профилът, от който беше качена, беше видимо фалшив“, обясни Делчева.