"Glas с Тина Ивайлова": Събиране на дарения с фалшиви призиви

В град Троян „Glas с Тина Ивайлова“ тръгва по следите на едно измамно милосърдие. Жена събира средства и дарения чрез социалните мрежи и медиите чрез фалшива информация

"Glas с Тина Ивайлова": Събиране на дарения с фалшиви призиви

Реклама

В град Троян „Glas с Тина Ивайлова“ тръгва по следите на едно измамно милосърдие. Жена събира средства и дарения чрез социалните мрежи и медиите чрез фалшива информация.

Публикацията от самото начало ми се струваше тотална измама. Профилът, от който беше качена, беше видимо фалшив. Човекът, който седеше зад профила, ми обясни, че жилището на хората е изгоряло, те са младо семейство с две деца и имат нужда както от пари, така и от мебели, строителни материали за ремонта, всичко“, казва Мирела Делчева, която е доброволец.

„В общинска администрация няма подадено заявление нито с това име, нито от други семейства на територията на община Троян, които да не са удовлетворявани с финансова помощ от щета за пожар", обясниха от общината. 

Публикации, че младо семейство с две деца се нуждае спешно от помощ, защото жилището им е изгоряло, са качени в близо 50 Фейсбук групи и  в няколко електронни медии. Споделят се от стотици съпричастни. Публикациите идват от профил във Фейсбук, от мъж, представящ се с името Мартин Младенов.

В първите публикации човекът зад профила разказва за трагедията, сполетяла  семейството от Троян и търси помощ, като обяснява, че вече са се събрали екип от доброволци. Оставена е и дарителска сметка с титуляр Мирослав Георгиев.

Следват още публикации, в които мъжът вече благодари, за оказаната навреме съпричастност и за „почти“ събраната сума за ремонт на жилището на пострадалото семейство и обяснява, че е необходимо да се съберат още 2000 лева.

Дарителската сметка вече е на друго име - Даниела Данаилова.

Прави впечатление, че под всяка публикация на човека зад въпросния профил, коментарите са изключени. А при връзка с него той настоява единствено само за пари по сметката. С него първоначално се свърза човек от екипа ни. А след това и Мирела Делчева от Перник, която е доброволец от години.