Гласуваме за 46-о Народно събрание

Предсрочният вот днес е първият с почти изцяло машинно гласуване

Реклама

На 11 юли на предсрочни парламентарни избори гласуваме за 46-о Народно събрание. До този вот се стигна, след като 45-ият парламент, за който гласувахме на 4 април, не успя да излъчи правителство.

Гласуваме в близо 14 000 секции – 13 005 в България и 784 в 68 страни на 6 континента.

Предсрочният вот днес е първият с почти изцяло машинно гласуване – то е задължително в секциите с над 300 избиратели.

С машина ще се гласува в близо 10 хил. секции, от тях 9401 са в България и 273 зад граница.

Секциите отварят в 7 ч. и ще затворят в 20 ч. вечерта, с възможност вотът да работят 21 ч., ако пред изборните помещения има още желаещи.

Избирателната активност у нас на вота на 4 април достигна 47,5% и така се доближи до тази от парламентарните избори през 2014 г.

За последните 16 години най-висока активността е била през 2009 г.  – 60% от имащите право на глас тогава са отишли до урните.

В 114-а секция в Стара Загора изборният ден започна час по-късно. Причината бе софтуерен проблем на машината. Тя е била настроена да започне работа чак в 9 ч.

Още снощи Централната избирателна комисия (ЦИК) е разрешил на пет секции да преминат от машинно към гласуване с хартия, съобщи председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

В благоевградското село Рилци избирателите са около 4800, от тях местните жители са едва 740, а македонските граждани с постоянен адрес - 4000.

Проблеми има с машинното гласуването в Сливенска област, съобщи кореспондентът на bTV в региона. В 250 секции в района се гласува с машини.

В с. Градец имаше проблем и с машините. Председателят на СИК в село потвърди, че са се обадили от ЦИК да преустановят гласуването до второ нареждане.

Информацията от ЦИК е, че проблемът в Сливенско е със сгрешено име на партия в списъците пред избирателните секции.

130 000 са хората, които имат право на глас в Кюстендил и ще гласуват в 286 секции. Как започна изборният ден?

Спокойно започна изборният ден в Плевенско, но все още е ниска избирателната активност.

Във Видинско избирателната активност също е ниска. 255 са общо секциите в цялата област, а в 128 от тях се гласува машинно.

1153 са подадените заявления за гласуване по настоящ адрес в Созопол. В цялата Бургаска област 7770 са променили настоящия си адрес, за да могат да гласуват там. 

Голям интерес сред българите в Гърция да дадат своя глас. Още от 7 сутринта в Никити на полуостров Ситония пред секцията имаше желаещи да гласуват.

Изборният ден в Карнобат започна с проблем. Една от машините за гласуване в секционна избирателна комисия не проработи и се наложи да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

Изборният ден в Париж започна нормално. В трите секции в града се гласува с машини. За момента няма технически трудности.

В 25 града в Италия са открити секции, като общо в страната те са 28. Само в Милано и Римини града ще може да се гласува машинно, защото на последните избори там е имало повече от 300 избиратели.