Идва ли краят на фермите за норки?

Гледайте във видеото

Идва ли краят на фермите за норки?

Реклама

Идва ли краят на фермите за норки у нас? Заповедта на министъра, с която те се забраняват, влиза в сила на 10 май. Очакванията обаче са, че до края на годината още хиляди животни ще бъдат избити.

Това е Фурия. Тя е избягала от фермата за норки и всъщност е единствената, която се е е спасила от там. От три години тя живее в зоологическата градина. Норката фурия се храни със сурово месо.

Другите норки във фермата обаче няма да имат този късмет. Всяка година там избиват хиляди животни заради кожата им.

„25 000 бременни, след един месец те ще родят и ще станат пет пъти повече. тези животни ще влязат в цикъла на фермата - ще ги отгледат, убият и одерат и ще реализират кожите им. Не можем да попречим”, каза природозащитникът Петя Алтимирска.

Норките са хищници и инвазивен вид, казват още природозащитниците. Затова забраната за отглеждането им, издадена от министъра, е важна. Самият той казва, че е мотивиран от лошите условия във фермата и от факта, че норките често излизат на свобода и избиват други животи и изместват местните черен пор, видра и белка.

„Издадох заповед, тя е на обществено обсъждане и на 10 май изтича срока и след това възнамерявам тя да влезе в сила. Американската норка е от стоте най-опасни вида. С влизане в сила на заповедтта, която се издава от мен на практика не се позволява внос и развъждане и тази ферма трябва да затвори”, каза министър Борислав Сандов.

Това не се посреща добре в средите на норковъдите. Становището на асоциацията на норковъдите също все още се очаква.