Илиян Василев: Частните военни групировки са рожба на Путин, за да работят зад граница

Шансовете на Пригожин да оцелее не са високи, посочи бившият посланик в Русия

Реклама

„Мотивите на Пригожин са лични. Частните военни групировки са рожба на Путин, за да работят зад граница. Бяха много удобни. В хода на войната с Украйна се оказа, че натрупаният военен опит им позволява реализирането на задачи, които контрактната армия не може да изпълни“.

Това каза в предаването „Тази неделя“ Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.

„Ръста на частните военни компании е отражение и на разпадането на системата за сигурност в Русия. „Газпром“ има три такива компании, „Роснефт“ има още две и голямата част от олигарсите и големите компании имат такива. Какво означава това - те не вярват на общите системи за сигурност, които са в Русия. Тя е парцелирана ФСБ на един, армията е на друг, Путин създаде Росгвардия от 150 000 души“, посочи той.

Путин беше единственият, който балансираше между различните интереси, но загуби височина и имиджът му на неуязвимост рухна.

„Не е важно дали има постановка, или не. Пригожин бе притиснат до стената, тъй като Путин и Шойгу поискаха той да предаде командването на „Вагнер“. Всички около „царя“ имат големи амбиции. Пригожин тръгна на „поход за справедливостта“. Той атакува Путин от екстремни позиции, че не е достатъчно ефективен в Украйна. Можеш ли да оцелееш след предизвикателство към царя? Шансовете на Пригожин да оцелее не са високи, ако остане териториално близо до Путин. Ако отиде в Африка, има по-голям шанс, но това не е важно, тъй като след Пригожин ще се появи някой друг“, добави Василев.

Последни

Реклама