Ивайло Дичев: През есента отново може да се стигне до окупация на СУ "Св. Климент Охридски"

Различните групи в протеста се нуждаят от медиатор помежду им, смята културологът

Реклама

„За да се реши един такъв конфликт, трябва да има нещо и за едната страна, и за другата. Тоест трябва да има достоен път за отстъпление на господин Борисов. Той в момента е притиснат до стената и затова не иска да приеме нищо от това, което искат от него (протестиращите). Трябва да се наместят нещата така, че той да може да се оттегли“, заяви културният антрополог проф. Ивайло Дичев в „Тази сутрин“.

„Паралел, ако направя с Латинска Америка, много често диктаторите там, не казвам че господин Борисов е диктатор, но просто правя сравнение – дават има възможност да емигрират някъде или им дават осигуровка, че няма да ги преследват. Нещо трябва да стане, което да им позволи да се оттеглят с достойнство“, допълни Дичев.

„Другото нещо е какво иска протестът. Това наистина са различни групи. Много често обвиняват протестът, че няма лидер, а има много лидери. Ако тези хора имат мисъл за бъдещето и отговорност, те ще потърсят някакъв медиатор помежду различните групи“, смята културологът, който отбеляза, че в случая това не може да бъде президентът, защото самият той е вече страна в конфликта с правителството, но може да бъде някой авторитетен българин като хуманитаристът Иван Кръстев.

Важно е протестиращите да се споразумеят за общи искания към правителството, а след постигането им могат да се разделят и да започнат политическата борба, каза Дичев.

Според него правителството допуска властите правят грешка след грешка и през есента отново може да се стигне до окупация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Какво още каза културологът за визуалните символи на протеста и като анализ на гражданското недоволство, гледайте във видеото.

Последни

Реклама