Избрано: Георги Господинов за романа си "Времеубежище"

Аз пиша бавно романи, казва писателят

Реклама

Новият роман на Георги Господинов "Времеубежище" вече е под печат. С тази хубава новина в тези тревожни времена Жени Марчева разговаря по Интернет с известния ни писател. Вижте какво сподели той във видеото.

 "Аз пиша бавно романи. Той се явява девет години след "Физика на тъгата". За човек като мен, който обича миналото, той е някаква раздяла със света от вчера. В този смисъл не беше лесно да го пиша, защото в него миналото не е просто спокойно убежище, в което можеш да останеш. Има скрита опасност там", разказа Георги Господинов.

"Опасността е от това да събудиш демоните му и да го преизмислиш отново, защото никое минало не е невинно, ако искаме да го живеем сега. В същото време трябва да мислим по тези неща в момента. В момента ни се случва смесване на минало и настояще", каза още писателят.

"Всяка книга е свидетелство за времето, в което е написана. Надявам се, когато излезем от тази криза и от стаите си, да отворим книгите и да прочетем какво ни се е случило", допълни Господинов.

"Бях започнал да пиша романа три години преди кризата. Това беше заглавието, което беше в самото начало. Много хора ми казваха, че е малко тежко. Думата е от 2011 г., но е актуална и сега", разказа писателят.

Последни

Реклама