Избрано от "Тази неделя": Двама съвременни будители - Петко и Кирил Петкови

Преди две години двамата стават двигатели на спасителната операция в Хималаите за легендарния ни алпинист Боян Петров, който е ученик на Петко и близък приятел и на двамата

Реклама

Петко Петков посвещава работата си на биологията. Работата го отвежда до джунглата на Амазонка и до пустите територии на Канада. Неговият единствен син Кирил Петков тръгва по стъпките му и стига далеч. Преди 13 години завършва Харвард с бизнес специалност, като се подрежда сред отличниците в своя випуск. 

Днес Кирил се гордее със създаването на центъра за приложни изследвания и иновации към Биологическия факултет и Харвардската програма в Софийския университет. 

Преди две години той и баща му стават двигатели на спасителната операция в Хималаите за легендарния ни алпинист Боян Петров, който е ученик на Петко и близък приятел и на двамата. 

„Моят живот е бил с най-различни премеждия във всички части на света, но най-емоционалното нещо, което се случи с мен е близък човек да изчезне“, сподели Петко Петков в предаването „Тази неделя“. 

„Това беше по-лесният вариант – да тръгна за Непал със сина ми и да го търсим, отколкото да остана и да чакам новини“, каза още той. 

„Не можахме да го намерим, не защото не се опитахме. За мен това беше най-добрият урок какво значи истинско приятелство“, казва и Кирил Петков. 

„Много уроци научихме, за съжаление не можахме да го докараме обратно, но поне и двамата се върнахме с чистото чувство, че всичко възможно беше направено“, споделя още Кирил. 

Като биолог Петко е работил в Канада за направата на екологични карти на места, където човешки крак не е стъпвал На тези карти биолозите са отбелязвали какви растителни и животински видове има в местността.

Екипът е закарван с хеликоптер до мястото и след 15 дни, ако времето позволи, са идвали да проверят

„Срещахме се с мечки гризли, с вълци. Много е интересно, когато животните не знаят за човека, те идват и с любопитство ни гледат“, спомни си биологът.

Последни

Реклама