Изгубени във времето: Разходка из каменното село Иглика, любимо на Невена Коканова

Магнетичната природа и прохладата в каменните къщи привлича и едно от любимите лица на българското кино и театър - Невена Коканова

Реклама

В габровското село Иглика някога живели дюлгери и ковачи. Преди повече от 300 години те превърнали безводните и неплодородни земи в скалите на Предбалкана в домове. Запазените и до днес многовековни къщи са като етнографски музеи, а в тях живеят само петима постоянни жители.

"Няколко версии има за заселването на това село. Първото е, че са дошли от Бесарабия; другото е, че са избягали от чумата, както сега има Коронавирус и третото е, че тук близо до селото има една крепост от 4 век, имало крепости и охранявали пътя за Южна България или т. нар Тракия и местното население са били дервенджии, които са охранявали проходите. Моят прадядо се водел като тартор на селото, имал 4 братя и една сестра и 20-та година започват на всеки син по една къща", разказва Любомир Станев.

Магнетичната природа и прохладата в каменните къщи привлича и едно от любимите лица на българското кино и театър – Невена Коканова. През 1984 г. тя става съседка на Любомир. Прекарва и последните години от живота си там.