"Изгубени във времето": все повече млади хора избират да си купят къща в родопското село Зорница

Девствената природа и тишината са примамили и семейството на интелектуалците Сърница и Васил Василев

Реклама

Малкото родопско село Зорница е на път да се промени, защото все повече млади хора избират да си купят къща там.

То е от онези малки български селца, към които на човек би му се приискало да избяга. Девствената природа и тишината са примамили и семейството на интелектуалците Сърница и Васил Василев. Той е театровед, а тя - журналист.

Влюбени от ученическите години, двамата имат вълнуващ живот със спомени пръснати по цялото земно кълбо. 

Като журналист, основател на "Демокрация", Сърница помни ярки моменти, които днес сякаш се повтарят пред очите й.

„От тук имаме достатъчно дистанция, за да се абстрахираме и да гледаме на нещата не пряко заобикалящи ни, което от една страна, дава голяма свобода за прочит. От друга, не си толкова вътре в нещата. Винаги съм оптимист и единствено виждам, че нещата стават бавно“, разказва тя.

„Цялото семейство, в което съм расъл, бяха граждански активни, литератури хора на езика. Живееха с ежедневието, с проблемите на обществото на България, бяха патриоти в най-сериозни смисъл на думата. Изживяха си живота достойно. Каквото са могли, направили са, но мисля, че биха се радвали да видят това, което сега правим ние“, сподели Васил.

Прабабата на Васил е сестра на големия български поет Николай Лилиев, а майка му е Елка Константинова - едно от най-ярките лица на демокрацията през 90-те.

От 2006 г. двамата сменят поприщата си и се отдават на страстта към непознатото. Построяват си лодка и отплават към Атлантика, където живеят три години.

„В това конкретно тригодишно плаване сме били в 27 държави и всичките морски държави, разположени в търговските ветрове, където морето е създало историята, особено на пристанищните градове“, разказва Васил.

"Предстои ни едно много интересно плаване по европейските реки. Започва по Дунав и целта ни е да достигнем до Париж. После да се върнем през Южна Франция, после да направим един кръг през реките и морето на Европа. Тя в момента е Козлодуй, пуснахме я пробно миналата година през Дунава“, допълва той.

Двамата казват, че животът в открити води е много близък до този на село. Обиколили целия свят, днес Сърница и Васил откриват щастието в село Зорница и се опитват да го възродят.

В селото са организирали многократно фестивали като „Gourme Zornitsa Open“, както и занимания с деца. Промяната усещат и местните хора.

От месец обаче наблюдават и една негативна тенденция – уикендите тишината, която привлича хората там, се нарушава от група, която с часове пуска много силно музика, която пречи както на местните, така и на гостите на селото.

Сърница и Васил се надяват, че след многократни разговори скоро това ще се промени.

 

Последни

Реклама