Янина Танева: Достъпът до култура в малките населени места в момента е изключително затруднен

Как културата помага за съживяването на селата у нас?

Янина Танева: Достъпът до култура в малките населени места в момента е изключително затруднен

Реклама

Могат ли да бъдат съживени малките населени места чрез култура? Гости в студиото на "Тази неделя" са Янина Танева от сдружение "Фабрика за идеи" и актьорът и председател на "Съюза на артистите в България" Христо Мутафчиев.

"Достъпът до култура в малките населени места в момента е изключително затруднен - финансово, мобилно, тоест вие, за да отидете от едно малко село, трябва да вземете транспорт, да се върнете - много по-висок е разходът ви, за да посетите нещо, което гостува в съседния малък град. Освен това изследвахме до колко българите участват в култура. Преди да имаме държава сме създали читалищата. Едно уникално явление, една самоинициатива за създаване на автономна култура в нашите общности. За съжаление към днешна дата над 90% от българите не участват в никаква самодейна дейност", споделя Янина Танева.

Христо Мутафчиев смята, че всичко е въпрос на възпитание.

"Мисълта в посока бъдеще на България би трябвало да бъде и стратегия за култура. Лошото е, че управляващите не го схващат, но културата не е разход, а инвестиция в бъдеще. Освен това културата може да бъде много силно оръжие в ръцете на всеки политик, който иска да управлява държавата, защото интелигентна нация може да има просперитет", смята Христо Мутафчиев.