Как Мадлен Божилова възстанови автентичната кюстендилска носия?

Дълги години Мадлен Божилова е проектант на ръчно изработени дизайнерски подове в Дубай и Милано, но решава да се премести заедно със съпруга си недалеч от родната къща на своите предци на село, където преоткрива изработката на автентичната кюстендилска носия

Как Мадлен Божилова възстанови автентичната кюстендилска носия?

Реклама

На днешния празник следва една история за възродена вековна българска традиция. Преди 5 години Мадлен Божилова напуска високоплатена работа в Дубай и се връща в Своге, за да прероди изработката на автентичната кюстендилска носия.

Сред шумата, изпълнила гориста местност над Своге, започва Пътят на коприната. Тук напролет малките черничеви дървета тъкмо разпукват зелените си листа, а с нарастването им се образува пашкул, от който се издърпва нишката за изработката на древни гайтани. Гайтани, красили фините тела на българките векове наред. 

Мадлен Божилова ни разказва как се багри вълната.

Тя е от борбените жени, които обикалят света в търсене на своето признание. Дълги години Мадлен Божилова е проектант на ръчно изработени дизайнерски подове в Дубай и Милано, но решава да се премести заедно със съпруга си недалеч от родната къща на своите предци. На село, където преоткрива изработката на автентичната кюстендилска носия.

Последни

Реклама