Как животните в зоопарка се справят с горещините?

Сладоледът е сред любимите лакомства на животните през горещите летни дни

Реклама

Високите температури през последните седмици влияят не само на хората, а и на животните.

В столичния зоопарк живеят над 230 вида животни. Някой от тях обожават жегите, други страдат от високите температури. Белият бенгалски тигър Киафа е от тези, които са свикнали с топлото време, но и той обича да се разхлажда.

"Тигрите и ягуарите обичат много да плуват. Преди няколко месеца получихме и черни ягуари, които могат да си хващат риба от езерото. Пускаме им играчки, които си ги гонят, най-обичат по този начин да се разхлаждат, като плуват. Останалите животни като лъвове и леопарди си намират някъде сянка, по някое дърво, и си лежат. В залата има вентилационна система, понякога по-възрастните животни си седят, защото тя е по-хладна", разказа Яна Даскалова от зоопарка.

 

Дори и сигналът, който служителката на зоопарка използва, за да предупреди, че е време за обяд, отначало не е достатъчно мотивиращ за голямата котка.

"По принцип и през тези горещи летни дни имат и по-малко апетит и по-малко храна ядат, защото са по-летаргични заради жегата", каза тя.

"Приготвяме им замразени близалки, подобно на сладолед, които обичат да си ги ближат. Вътре има парчета месо, пиле, риба, отнема им доста време докато стигнат до храната и се забавляват по този начин и се разхлаждат", добави Даскалова.

Последни

Реклама