Каква ще е съдбата на кея в Росенец?

Реклама

Водолази извършиха оглед на съоръжението в Росенец и констатираха, че голяма част от него е под вода и е изградено незаконно.

Хидротехническото съоръжение е строено върху морското дъно, а в края на седмицата от строителната дирекция в Бургас са връчиха констативния акт на представител на фирмата. Тече 7-дневен срок за обжалване, но има още доста процедури.

„Съгласно закона за устройство на територията незаконното строителство се премахва от собственика му. Ако той не го направи доброволно, се премахва от държавата за сметка на собственика и тук според мен е възможно да попаднем в сценарий, при който собственикът не премахне този незаконен строеж, а държавата под предлог, че няма пари с години, да не успее да го премахне, защото това е много скъпо строителство, може би струва милиони, няма да струва по-малко и премахването му“, смята Димитър Найденов - член на  Комисията "Росенец”.

Според регионалния министър Гроздан Караджов обаче премахването би довело до още по-голяма екологична щета.

„Когато една мярка, колкото и да е законна, ще нанесе по-големи щети от онова което ще подобри, то тя не се изпълнява. Затова по-скоро гледам към Народното събрание - това нещо да стане публична държавна собственост“, коментира той.

Вижте още във видеото.

Последни

Реклама