Какви присъди ще получи Тръмп?

И какво следва оттук нататък няколко месеца преди президентските избори в САЩ?

Какви присъди ще получи Тръмп?

Реклама

За първи път бивш президент на Съединените щати ще получи присъда по наказателно дело. Бившият държавен глава и отново кандидат-президент Доналд Тръмп беше осъден и признат за виновен по всички 34 обвинения. Как се стигна до тук? 

Виновен за измами и фалшификации – това постанови 12-членното съдебно жури.

Прокурорът на Манхатън коментира.

„Въпреки че обвиняемият може да не прилича на никой друг в американската история, ние стигнахме до този процес и до тази присъда днес, по същия начин, както при всеки друг случай, стигнал до съдебна зала“, каза Алвин Браг, окръжен прокурор на Манхатън.

Обвиненията към Тръмп са, че по време на предизборната си кампания през 2016 година, е плащал на порно актрисата Сторми Даниъл да не разгласява връзката им. Парите са били превеждани уж за адвокатски услуги на адвоката му Майкъл Коен.

„Това беше манипулиран, позорен процес. Истинската присъда ще дойде на 5 ноември пред урните от хората, които знаят какво се случи“, каза Доналд Тръмп, президент на САЩ (2017-2021).

Привържениците на Републиканската партия за раздвоени от действията на кандидата им за Белия дом.

„Нищо няма да се случи, докато тази партия не изхвърли Доналд Тръмп и не каже: „Ние вярваме в изборите. Ние вярваме в съдилищата. Ние вярваме в съдебните заседатели, които произнасят присъди, защото са наши сънародници американци.“ Докато партията изцяло не възприеме американските ценности, както аз ги виждам, никога повече няма да гласувам за републиканец“, заяви Аркади Лапидис жител на Еликът, Мериленд, САЩ.

Тръмп ще обжалва решението на съда, а това може да продължи и дори след президентските избори. Дори да влезе в затвора, законът позволява на Тръмп може да води кампанията си от там, както и да управлява страната, ако евентуално е избран за президент.

Какво следва оттук нататък няколко месеца преди президентските избори в САЩ?