Какви са правата и условията за майките в затворите у нас?

Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова с коментар по тази тема

Реклама

„Съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража и европейските правила, свързани с позитивното третиране на лишените от свобода, има някои специфични за жените обстоятелства като бременност, раждане и майчинство“.

Това коментира пред bTV заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова, след като през миналата седмица Десислава Иванчева бе отведена в Сливенския затвор, а детето ѝ остана на грижите на майката на бившия кмет на район "Младост".

Децата на лишените от свобода жени, които все още не са навършили 1 година, могат да останат в детските ясли към затвора. Единственият затвор за жени в България е в Сливен, посочи Павлова. 

Бебето на Десислава Иванчева скоро ще навърши първата си годинка.

"В сливенския затвор е изграден медицински център и отделение за бременни и майки с деца. Това е лечебно заведение за извънболнична дейност и съответства на медицинските стандарти в страната. Отделението е изцяло обновено с финансиране по проект със средства от Норвежкия механизъм. Изградени са нови стаи, чиито условия се доближават максимално до стаите за деца в домашни условия. Обзаведени са с най-съвременни уреди и мебели. Има всички продукти, необходими за отглеждането на деца. Има и отделен парк, в който майките могат да разхождат децата си на чист въздух, отделени от другите осъдени жени", разказа заместник-министърът.

Последни

Реклама