Какво е общото между свети Николай и Дядо Коледа?

Първата част от последния за годината филм на "bTV разказва" ще ни отведе по пътя на чудесата и ще свърже историята на св. Николой с популярния образ на Дядо Коледа

Какво е общото между свети Николай и Дядо Коледа?

Реклама

Първата част от последния за годината филм на "bTV разказва" ще ни отведе по пътя на чудесата и ще свърже историята на св. Николой с популярния образ на Дядо Коледа. 

"Околосветското пътешествие на Дядо Коледа с шейна всъщност е много по-вълнуващо, защото то започва от Турция и е свързано с наистина с много история и с истински съществувала личност. Това е свети Николай, който е роден в Демре. Оказа се, че той е една личност, която събира човешкото желание да направиш добро, да бъдеш състрадателен, да създадеш за някого чудо, защото чудесата имат различни измерения. И това във вековете напред се е пренасяло, развивало, легендите защедростта, с които се свързва неговата личност, са стигнали до Северна Европа, Америка и се заражда нуждата от съвременен образ на човек като св. Николай. И по този начин се създава Дядо Коледа", разказва авторката на документалната поредица Радиана Божикова.

Гледайте "Пътят на чудесата: От свети Николай до Дядо Коледа. Част 1" днес от 16 ч. по bTV!