Кап. Данов: Не се знае колко ще продължи сагата с похитения български кораб „Руен“

По думите му може да става дума за сомалийски пирати, но понеже не са предявили какво искат, не може да се каже със сигурност

Кап. Данов: Не се знае колко ще продължи сагата с похитения български кораб „Руен“

Реклама

„Не се знае колко ще продължи сагата с похитения български кораб „Руен“, на чийто борд има 18 души екипаж, сред които и 8 българи. Винаги в такива ситуации има риск.“ Това коментира в „Тази неделя“ по bTV капитан първи ранг Васил Данов.

По думите му може да става дума за сомалийски пирати, но понеже не са предявили какво искат, не може да се каже със сигурност.

Залавянето на плавателния съд изглежда е първото голямо нападение от сомалийски пирати от 2017 г. насам, след усилията за борба срещу пиратството на няколко държави, осуетили подобни нападения в Аденския залив и Индийския океан.

На 14 декември 2023 г. от моторен кораб РУЕН (IMO: 9754903) е получен сигнал за нападение от неизвестни лица на около 400 морски мили източно от о. Сокотра, Йемен и на около 700 морски мили от бреговете на Сомалия. На борда на кораба има 8 български моряци, 9 от Мианмар и един анголски гражданин.

Параходство Български морски флот АД работи в тясно сътрудничество с всички международни организации и партньорски служби за гарантиране безопасността на хората на борда.

Кап. Данов обясни, че акваторията, в която се е случило похищението, вероятно е станала опасна отново. Той добави, че някои частни компании намета охранители на плавателните си съдове, за да избегнат проблеми.