Кирил Петков: Гарантирам, че училищата ще затварят последни

Премиерът коментира и новосформираната работна група от медици и статистици за евентуална промяна на COVID мерките, в която ще участва и доц. Атанас Мангъров

Кирил Петков: Гарантирам, че училищата ще затварят последни

Реклама

"Много съм доволен от плана, който беше сложен на масата. Той е функция от нещо много реално – капацитета на интензивните легла в болниците. Вече не говорим за някакви цифри на 100 хил. души население, говорим дали здравната система може да поеме интензивните случаи или не може", каза премиерът Кирил Петков в студиото на "Тази неделя" по отношение новия план за ограничаване на епидемията от COVID-19.

По думите му този модел ограничава много опцията за затваряне на училища и бизнеси.

"Икономическите стимули и насърчителните мерки, които са свързани с този план, бяха оповестени заедно с ограничителните. Събирането в области дава възможност на общини с много малко интензивни легла да не бъдат затваряни. Приоритетът ще са учениците, особено децата от 1. до 4. клас., да продължават да ходят присъствено", допълни той.

Премиерът обясни, че дори в етап 4, когато всички интензивни легла в една област са запълнени 80%, учениците от 1. до 4. клас ще са на онлайн обучение само една седмица.

Вижте във видеото целия разговор.

Последни

Реклама