Когато духът е над двигателните способности

Жена с 87% инвалидност след инсулт ще плува в басейн в продължение на два часа без прекъсване в опит да постави рекорд

Реклама

62-годишна жена от Бургас с двигателни проблеми заради прекаран инсулт ще се опита да постави рекорд по плуване, ще плува два часа без прекъсване.

Преди повече от 20 години, когато е само на 41 г. Албена Пенева получава инсулт и изпада в тримесечна кома. И започва да се учи да живее отново.

"Боже, ако не трябва да си силен човек, то е трудно, в един момент просто виждам такива хора инвалидни, които се отпускат и им казвам: „Вие не знаете какво означава да оставаш сам", разказа тя.

"Въпреки проблемите, които има с двигателния апарат, опитва се да покаже на хората в неравностойно положение, като нея, че винаги може човек да се реализира и духът не е равен на двигателните възможности, духът винаги трябва да е над всичко", добави треньорът по плуване Соня Стойчева.

Албена се вдъхновява от Цанко Цанков, който счупи световния рекорд за 12-часово плуване без прекъсване. Тя ще плува в същия басейн, с 87% инвалидност, в продължение на два часа без прекъсване. От близките си научава, че като малка е плувала добре.

"След това, когато стана инсулта, аз не помнех , че съм плувала въобще, не знаех въобще как се плува и дори сега все на гръб плувам, защото аз не помня как съм плувала иначе", каза тя.

Сега всеки ден намира време да плува и събира пари да си купи мотор, за да стига по-лесно до басейна.