Коя е българската дума на 2023 година?

Гости по темата в студиото на "Тази събота и неделя" са Павлина Върбанова от платформата "Как се пише" и Доротея Николова, преподавател по български език и занимаваща се с комуникации и журналистика

Коя е българската дума на 2023 година?

Реклама

Реномирани речници от цял свят избраха думата на годината. Според Кеймбридж това е думата „халюцинирам“. Според изданието думата е свързана с изкуствения интелект и необходимостта хората да използват критичното си мислене.

А според Оксфордския речник думата на 2023 г. е Rizz. Идва от „харизма“ и в езика на поколението Z, означава способността да привлечеш някого.

Кои ще са за България ще определи кампанията „Думи на годината“, организирана от платформата за правопис „Как се пише?“ на Павлина Върбанова и от преподавателя по български език Доротея Николова.

Кампанията започва на 8 януари – 5 дни всеки, който желае, ще може да номинира думи. После организаторите ще отсеят най-често даваните предложения. От тях жури в 5-членен състав ще избере 10 и в третият етап всеки, който желае, ще гласува за тях.