Коя е най-младата народна представителка в историята на България?

Коя е най-младата народна представителка в историята на България?

Реклама

Има истории, които сами намират журналистите. Понякога напълно случайно. Такава е историята на най-младата народна представителка на България Данка Иванова.

На Коледа наши гости в предаването бяха телевизионният водещ Деян Славчев и съпругата му Мариана. Део има две баби на 92 и 96 години. Аз много исках да направим интервюта с тях и през техния поглед да говорим за младото семейство. И докато с Део обсъждахме как може да се случи срещата с бабите му, той небрежно спомена: "Баба ми Данка е била най-младият народен представител в България". След този телефонен разговор си дадох сметка, че историята на бабата на Део трябва да има своя самостоятелен телевизионен живот.

Есента на 1944 г. България влиза в нов етап от съществуването си. След 9 септември България влиза в своя комунистически период. Когато от Царство България държавата се превръща в Народна Република Данка Георгиева Иванова е на 15 година, ученичка в Свищов. В първите години на новата власт завършва училище с отличие и става председател на околийски комитет на партията.