Корона чао... или?

Проф. Кантарджиев: Ако случаите с COVID-19 се увеличават, ще предложа някои от мерките да се върнат

Корона чао... или?

Реклама

Ако продължи тенденцията случаите да се увеличават, и ако имаме затруднения в ликвидирането на новите пет огнища и регионалните болници не могат да приемат всички болни, тогава ще предложа някои от мерките да се върнат. Това заяви в предаването "Тази неделя" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести и член на НОЩ. 

Най-важното е да не се намалява броят на изследванията и да се наблюдава за първи симптоми, особено в затворени трудови колективи, каза още проф. Кантарджиев. 

Той призова да не се събират много хора на затворено място. 

Според него носенето на маски пази в различен процент. Вирусът винаги е в частица слюнка и в дихателна система, маската намалява вероятността да се заразим, обясни той. Количеството вирус има отношение към това каква ще е степента на инфекцията, припомни проф. Кантарджиев. 

Той обясни, че маските от плат по-лесно се приготвят и по-лесно се дезинфекцират чрез гладенето с ютия. Медицинските маски се дезинфекцират в микровълнова печка с чаша вода за две минути. Той посъветва и да се събуват обувките, когато се влиза вкъщи.