Майстор от Стара Загора създава автомобили за хора с увреждания

Стефан Тенев завършил няколко специалности - техник по автотранспортна техника и по ортопедична техника

Реклама

Възможно ли е хора с увреждания на краката или ръцете да карат отново кола? Отговорът е "да". Това се случва с помощта на майстор от Стара Загора, който преустройва автомобилите им.

63-годишният Кирил Николов се придвижва с помощта на патерици от 36 години. През 1984 г. той се подлага на спешна сърдечна операция, която води със себе си тежки и необратими усложнения.

"Изпаднах в кома две седмици, след което излязох и усетих, че краката не ги чувствам. Тогава установих, че имам парапареза", разказва Кирил Николов.

Това преобръща живота му, защото вече няма как да прави това, с което изкарвал прехраната си – шофьор в градския транспорт.

Само преди един месец обаче надеждата му за пълноценен живот оживява, защото отново може да кара кола. Всичко започнало през август миналата година с новината, че социалното министерство отпуска средства на хора с увреждания да адаптират колата си към своите лични нужди.

Преди повече от 30 години Стефан Тенев завършил няколко специалности - техник по автотранспортна техника и по ортопедична техника. Дълги години бил преподавател по специалностите, но в един момент решил, че ще бъде полезен на хората по съвсем различен начин.